Yoga

Kundalini Jóga

A jóga szó “egyesülést” vagy “egységet” jelent. A szanszkrit “judzs” szóból ered, melynek jelentése “csatlakozni”. Ez az egyesülés vagy csatlakozás szellemi értelemben az egyéni tudat és az univerzális tudat egyesüléseként magyarázható. Hétköznapi nyelven a jóga a test, a tudat, és az érzelmek egyensúlyba hozatalát, azok harmonikus összhangját jelenti. A testi és a szellemi tevékenységeknek ez az összhangja az ászana, a pránájáma, a mudrá, a bandha, a satkarma és a meditációs gyakorlatok végrehajtásán keresztül teremthető meg.

Alapjában véve két fő irányvonal mentén “működik” a jóga. Míg a Hatha jóga főként az izmokkal dolgozik, a Kundalini jóga a hangsúlyt a légzésre helyezi, és ezzel mélyíti el az ászanák (kitartott testhelyzetek) áldásos hatásait.

A kundalini az az erő, amely mindannyiunkban ott szunnyad és arra vár, hogy felébresszék. Az energiatest a csakrákból (energiaközpontokból) és energiavezetékből áll. A koncentrált légzéssel az energiatestben lévő elakadások, blokkok kioldhatóvá válnak. Az egyes energiaközpontok életterületetek is. Alulról felfelé haladva az emberi élet minden vetülete kirajzolódik. Nemcsak az izmaink válnak lazábbakká, nemcsak a légzésünk válik mélyebbé, hanem a megszokott helyzetekre is másként reagálunk. A gyakorlás során az ember arra ébred rá, hogy szabadabban gondolkozik, és tudatosabban érez.