Tea szertartás

“…a kanna lényege azonban az üresség…”

Kínában a teát igen régóta fogyasztják. Eredetileg kisparaszti gazdaságokban termelték, nagy szeretettel és igen nagy hozzáértéssel. A császár és tanácsadói hamar felismerték a teában rejlő gazdasági lehetőségeket, és adót vetettek ki rá, amely az éves termés egyharmadát jelentette. A 7-9. századra a tea vált az állam egyik fő bevételi forrásává olyannyira, hogy a 9. századra már állami monopóliumot élvezett, a kis parcellákat elvették gazdáiktól. Később ismét engedélyezték a parasztoknak a termesztést, de a történelem folyamán gyakran kerültek szembe egymással a termelők az állammal. A kész tealeveleknek magas követelményeknek kellett megfelelnie. A teáról a kínaiak azt tartották, hogy ápolja és meghosszabbítja az életet, ezért eleinte orvosságként kezelték. A kínai bölcsek szerint, aki a teát issza, annak szellemi képességei tiszták és frissek lesznek.

 

Gongfu Cha – A kínai teaszertartás

Így nevezik a kínai teaszertartást, amely során a teát tradicionálisan, apró agyag kannában, rövid főzési szakaszokban készítik el. A Ming dinasztia (1368-1644) idejéből származó, mára az egész világon elterjedt teafőzési módszerről azt tartják, hogy kiemeli a tea legjobb ízét. Minden szertartás lényege a belső értékek felemelése. Fontos ügyelni a sorrendre, a pontos mozdulatokra, amik valódi szertartásosságot kölcsönöznek a teázásnak.

Forrás: a TEA hangja