Elmélet

A Shaolin életfilozófia sokkal több, mint a formagyakorlatok, vagy a puszta önvédelem. Teljes értékű harcművészet, s mint ilyen, a test, a szellem és a “szív” harmóniáját többféle módon, az élet minden egyes területén tökéletesíteni próbálja.

A harcművészetben megjelenik a formagyakorlatok, önvédelmi technikák puszta fizikai mozgásában, az ehhez kapcsolódó qi, belső energia tárolásában, keringtetésében, és az ehhez szükséges tiszta szellem, nyugodt szív filozófiájában.

Egy gongfu edzésen a tanulók először magát a mozgást sajátítják el, és ezen keresztül jutnak el évek kitartó munkájával a magasabb szintű qi-áramoltatásig, és a tudatuk, szívük megnyugvásáig.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen út – és minden harcművésznek érdemes több oldalról is megközelíteni ezt a hármas összefonódást.

A kínai gyógyászatban, vagy a kalligráfiában például a qi vezetése, áramlása dominál. Ennek kiművelésén keresztül juthatunk el az egészséges testig – illetve a megfelelő ecsetkezelésig – és a harmonikus lélekig.

Egy teaszertartás során a tiszta lélek és a nyugodt szív dominál – a megfelelő mozdulatok segítségével, azokban kifejeződve, és természetesen az egész mögött ott ragyog a helyesen áramló belső energia.

Tehát a test-lélek-”szív” hármasa – ha odafigyelünk rá – életünk minden területén kifejti hatását. Ezért fontos a harcművészeknek tanulmányozni ezeket a dolgokat, valamint nyitottnak lenniük arra, hogy meglássák a köröttük lévő világban eme hármas egységét, harmóniáját.