Rangok

A Shaolinban viszonylag kevés rang használatos. Ami viszont egyedivé teszi, az az, hogy a hagyományos kínai család felépítéséhez hasonlít mind elnevezéseiben, mind hierarchiájában.

A kezdő tanítványokat Tu Di néven említjük – ez még nem igazi rang, automatikusan megkapja mindenki, aki elkezd gyakorolni.

Az első tanári fokozat a Zhu Jiao. Ez segédtanárt jelent. Azok akik elérték a 14 éves kort és letették a 4. szintvizsgát, vizsgázhatnak erre a rangra. Régebben Shia-shang néven is szerepelt ez a rang. A legnehezebb, gyakran kétnapos vizsga tartozik hozzá az egész kungfukarrierben. Ez a vízválasztó. Itt már bizonyította a tanítvány, hogy képes megtanulni magas szintű mozgásokat, de hogy ezeket tudja-e alkalmazni, sőt meg tudja-e tanítani másoknak, az itt dől el. Aki idáig eljut, az igazán büszke lehet magára. Ezen rang birtokosai még nem nyithatnak saját iskolát, de egy magasabb rangú tanár felügyelete alatt taníthatják a tanítványokat.

A következő rang a Jiao Lian. Ez tanárt jelent, és aki ezen a fokozaton van, az már saját iskolát nyithat, saját tanítványokkal. De még korántsem ért a harcművész útjának végére. Sőt! Körülbelül a felénél tart – mind rangban, mind tudásban. A Jiao Lian rang feltétele a betöltött 18 év és az 5. szintű szintvizsga megléte.

A tanárok között a legmagasabb fokozat a Shi Heng. Elsőrangú tanárt, idősebb testvért jelent. Ezt a rangot már egyéni megfontolások alapján a mester adományozza. Egészen pontosan az évek alatt, amíg figyeli a munkádat, egyszer csak elérsz arra a pontra, amikor felterjeszt erre a rangra. De ekkor még vizsgáznod kell.

Shi Fu. Mester. Apa. Azt hiszem ezzel minden elmondtam erről a szintjéről a harcművészeteknek. A hagyományos kínai hierarchia szerint mindenkinek csak egy Shi Fu-ja van. Persze tanulhatsz más mesterektől is, de a Shi Fu, aki elindított az utadon, végigkísérte minden apró botlásodat és megélte, ahogy kinyílsz, harcművésszé nősz – nos őbelőle csak egy van. Persze minálunk nyugaton soha semmi nem ennyire egyszerű. :)

Shi Gong. Ő a nagymester, a nagyapa, akinél az egész stílus bölcsessége ered és visszatér.

Ezekkel a hagyományos tanári rangokkal párhuzamosan a Chan Wu rendszerében létezik egy 9 szintből álló rendszer, csak hogy az időközi fejlődést is fel lehessen mérni, illetve, hogy azoknak is legyen szintmérő, akik nem rendelkeznek tanári kvalitásokkal. (Bár a személyes véleményem szerint egy idő után elkerülhetetlen fejlődési lépcsőfok a kungfuban annak tanítása).