Edzések

A Shaolin kungfu (számomra) inkább életstílus, mint sport. Így aztán nem csak az edzéseken igyekszem harcosként, shaolinként viselkedni, hanem a nap 24 órájában. Külső-belső erő, fegyelem, és kitartás jellemzi azt, aki éveken keresztül együtt edz velünk.

A konkrét edzések így aztán valamiféle gyújtópontjai és esszenciái ennek az egész életstílusnak. Itt csiszoljuk tökéletesre (vagyishát törekszünk erre) a mozdulatokat, a légzést, a belső energia használatát, az összpontosítást a koncentráció erejét. és amit tanultunk hazavisszük és tovább finomítjuk – így alakul ki az egész dolog gondolatisága – így lesz valakiből harcművész.

A gyakorlás nagyon fontos. Minél több időt töltesz el kungfuval, annál jobb leszel, annál gyorsabban fejlődsz majd. És főleg azok, akik ezt életstílusként szeretnék csinálni, szoktak elgondolkozni azon, hogy Kínában a Shaolin templomban, illetve az azt körülvevő wushu iskolákban napi 4 edzés van heti 6 napban. Ha kiszámoljátok, akkor bizony ez 48 óra edzés egyetlen héten! Ennek köszönhető, hogy azok a srácok mozgásban verhetetlenek. Viszont azt vettem észre, hogy a mi oktatásunk – köszönhetően Shi Xing Hong mesternek – sokkal átfogóbb. Nem csak mozgást tanulunk, hanem mindazt amitől harcművészetté válhat egy harci mozgás. Így aztán nem vagyunk lemaradva tőlük, de azért nagyon fontos, hogy minél több edzésen vegyünk részt.

Akárki jön le hozzánk edzésre mindig megtalálja azt, amit éppen keres. Ezt én nagyon érdekesnek találom, mert rengeteg motivációval találkoztam már. Van aki a mozgáskoordinációját fejlesztené, szépen szeretne mozogni. Van aki önvédelmet tanulna. Van aki küzdeni szeretne. Van aki szebb alakot, erősebb izmokat szeretne. Van aki csupán a társaság miatt jön… És mégis mindenki talál ebben valamit, ami számára értékes.